Προσαρμόστε τις Προτιμήσεις συναίνεσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας βοηθήσουμε να πλοηγείστε αποτελεσματικά και να εκτελείτε ορισμένες λειτουργίες. Θα βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για όλα τα cookies σε κάθε κατηγορία συναίνεσης παρακάτω.

Τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως "Απαραίτητα" αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας καθώς είναι απαραίτητα για την ενεργοποίηση των βασικών λειτουργιών του ιστότοπου.... 

Πάντα ενεργά

Απαιτούνται απαραίτητα cookies για την ενεργοποίηση των βασικών λειτουργιών αυτού του ιστότοπου, όπως η παροχή ασφαλούς σύνδεσης ή η προσαρμογή των προτιμήσεων συναίνεσης. Αυτά τα cookies δεν αποθηκεύουν προσωπικά αναγνωρίσιμα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση

Τα λειτουργικά cookies βοηθούν στην εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών, όπως η κοινή χρήση του περιεχομένου του ιστότοπου σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η συλλογή σχολίων και άλλες λειτουργίες τρίτων.

Τα cookies ανάλυσης χρησιμοποιούνται για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με τον ιστότοπο. Αυτά τα cookie βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με μετρήσεις όπως ο αριθμός των επισκεπτών, το ποσοστό εγκατάλειψης, η πηγή επισκεψιμότητας κ.λπ.

Τα cookie απόδοσης χρησιμοποιούνται για την κατανόηση και την ανάλυση των βασικών δεικτών απόδοσης του ιστότοπου, γεγονός που βοηθά στην παροχή καλύτερης εμπειρίας χρήστη για τους επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση

Τα cookie διαφήμισης χρησιμοποιούνται για την παροχή στους επισκέπτες προσαρμοσμένες διαφημίσεις με βάση τις σελίδες που επισκεφτήκατε προηγουμένως και για την ανάλυση της αποτελεσματικότητας των διαφημιστικών καμπανιών.

Ζαγορίσια αλευρόπιτα

Home/Συνταγές/Ζαγορίσια αλευρόπιτα

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήμουν για ακόμα μια φορά στο πολυαγαπημένο Ζαγόρι. Συγκεκριμένα στα Κάτω Πεδινά και στον ξενώνα ΑνέμηΕκεί η Λίλα, εκτός των άλλων,  μας έφτιαξε και αλευρόπιτα! Τη συνταγή μας την παραχώρησε (στο περίπου οι ποσότητες!) και σας την μεταφέρω επακριβώς:

Αλευρόπιτα (ή κασιόπιτα ή ζαρκόπιτα)

 

Υλικά:
  • Ίσως…4 χούφτες αλεύρι (εξαρτάται από το ταψί…)
  • Ίσως…1 και 1/2 ποτήρι νερό και 1 και 1/2 ποτήρι γάλα φρέσκο (ανάλογα το αλεύρι…)
  • Ίσως… 1/2 ποτήρι του κρασιού λάδι (ανάλογα το μείγμα…)
  • 3 αυγά: 2 αυγά για το μείγμα και ακόμα 1 για από πάνω
  • λίγο φρέσκο βούτυρο
  • αλάτι
  • 300γρ. τυρί φέτα ή κατσικίσιο
Εκτέλεση:
  • Αλείφουμε με βούτυρο το ορθογώνιο και οπωσδήποτε χαμηλό ταψί (στην Ήπειρο χρησιμοποιούν χάλκινο, γανωμένο ταψί, το σινί, που παίζει το ρόλο του στο ψήσιμο).
  • Ρίχνουμε στο ταψί λίγο λαδάκι και το βάζουμε στο φούρνο να κάψει πολύ καλά!
  • Εν τω μεταξύ, αναμειγνύουμε τα υλικά, εκτός από το 1 αυγό και τη φέτα
  • Το μείγμα μας πρέπει να είναι χυλός, αρκετά ρευστός, οπότε συμπληρώνουμε αν χρειάζεται νερό ή γάλα
  • Ρίχνουμε το χυλό στο ταψί που καίει
  • Ρίχνουμε από πάνω τη φέτα θρυμματισμένη-και μερικά κομμάτια μεγαλύτερα για να τη νιώθουμε καλύτερα!
  • Περιχύνουμε με το 1 χτυπημένο αυγό και με λίγο βούτυρο
  • Αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω σουσάμι που της πάει πολύ!
  • Ψήνουμε στο maximum του φούρνου μας για 45-50 λεπτά
  • Η αλευρόπιτα είναι έτοιμη όταν το γύρω γύρω είναι ξεροψημένο!
  • Το πάχος της πρέπει να είναι περίπου 1 εκατοστό!
Συμβουλή:

Καλό είναι να τη φτιάξετε καναδυό φορές για να καταλάβετε καλύτερα τις αναλογίες και το χρόνο ψησίματος στο φούρνο σας. Την επόμενη φορά θα γίνει τέλεια!

Υ.Γ. Το καλοκαίρι προσθέτουμε 1,2 χούφτες τριμμένο κολοκύθι στην αλευρόπιτα και την λέμε αλευροκολόκυθο!

 

Να την καλοψήσετε και να την καλοφάτε!

H φωτογραφία είναι από το caruso.gr
Σχετικά άρθρα: Βελουτέ σούπα μπρόκολο