Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήμουν για ακόμα μια φορά στο πολυαγαπημένο Ζαγόρι. Συγκεκριμένα στα Κάτω Πεδινά και στον ξενώνα Ανέμη. Εκεί η Λίλα, εκτός των άλλων, μας έφτιαξε και αλευρόπιτα! Τη συνταγή μας την παραχώρησε (στο περίπου οι ποσότητες!) και σας την μεταφέρω επακριβώς:
Αλευρόπιτα (ή κασιόπιτα ή ζαρκόπιτα)
Υλικά:
- Ίσως…4 χούφτες αλεύρι (εξαρτάται από το ταψί…)
- Ίσως…1 και 1/2 ποτήρι νερό και 1 και 1/2 ποτήρι γάλα φρέσκο (ανάλογα το αλεύρι…)
- Ίσως… 1/2 ποτήρι του κρασιού λάδι (ανάλογα το μείγμα…)
- 3 αυγά: 2 αυγά για το μείγμα και ακόμα 1 για από πάνω
- λίγο φρέσκο βούτυρο
- αλάτι
- 300γρ. τυρί φέτα ή κατσικίσιο
Εκτέλεση:
- Αλείφουμε με βούτυρο το ορθογώνιο και οπωσδήποτε χαμηλό ταψί (στην Ήπειρο χρησιμοποιούν χάλκινο, γανωμένο ταψί, το σινί, που παίζει το ρόλο του στο ψήσιμο).
- Ρίχνουμε στο ταψί λίγο λαδάκι και το βάζουμε στο φούρνο να κάψει πολύ καλά!
- Εν τω μεταξύ, αναμειγνύουμε τα υλικά, εκτός από το 1 αυγό και τη φέτα
- Το μείγμα μας πρέπει να είναι χυλός, αρκετά ρευστός, οπότε συμπληρώνουμε αν χρειάζεται νερό ή γάλα
- Ρίχνουμε το χυλό στο ταψί που καίει
- Ρίχνουμε από πάνω τη φέτα θρυμματισμένη-και μερικά κομμάτια μεγαλύτερα για να τη νιώθουμε καλύτερα!
- Περιχύνουμε με το 1 χτυπημένο αυγό και με λίγο βούτυρο
- Αν θέλουμε προσθέτουμε από πάνω σουσάμι που της πάει πολύ!
- Ψήνουμε στο maximum του φούρνου μας για 45-50 λεπτά
- Η αλευρόπιτα είναι έτοιμη όταν το γύρω γύρω είναι ξεροψημένο!
- Το πάχος της πρέπει να είναι περίπου 1 εκατοστό!
Συμβουλή:
Καλό είναι να τη φτιάξετε καναδυό φορές για να καταλάβετε καλύτερα τις αναλογίες και το χρόνο ψησίματος στο φούρνο σας. Την επόμενη φορά θα γίνει τέλεια!
Υ.Γ. Το καλοκαίρι προσθέτουμε 1,2 χούφτες τριμμένο κολοκύθι στην αλευρόπιτα και την λέμε αλευροκολόκυθο!
Να την καλοψήσετε και να την καλοφάτε!
H φωτογραφία είναι από το caruso.gr Σχετικά άρθρα: Βελουτέ σούπα μπρόκολο