Ευχαριστώ τις μαίες Οικονόμου Σοφία και Θώδη Μαρίνα για το κατατοπιστικότατο αυτό άρθρο!
Με την πάροδο του χρόνου, ο θηλασμός έχει εδραιώσει την αξία ως πρώτη επιλογή διατροφής για το νεογνό καθώς παρέχει πληθώρα πλεονεκτημάτων, τόσο για την μητέρα όσο και για το βρέφος.
Ξεκινώντας με τα πλεονεκτήματα, πρώτο και σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι το μητρικό γάλα παρέχει στο νεογνό όλους τους απαραίτητους αμυντικούς μηχανισμούς ενάντια σε λοιμώξεις όπως η νόσος του Crohn ,η γαστρεντερίτιδα αλλά και ο πυρηνικός ίκτερος. Δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι ο αδιαμφισβήτητος συναισθηματικός δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα στην μητέρα και το παιδί. Τα οφέλη δεν σταματάνε όμως εδώ, διότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Αρχικά είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι νέες μητέρες ότι η σωστή θέση του νεογνού αποτελεί μία από τις βασικές προϋποθέσεις ενός επιτυχημένου θηλασμού.
Κλασσική θέση αγκαλιάς (Cradle Hold):
Η μητέρα είναι καθιστή και η κοιλιά του μωρού ακουμπά στην κοιλιά της μητέρας. Κρατάμε το στήθος με τα 4 δάχτυλα από κάτω και τον αντίχειρα από πάνω. Δεν δίνουμε το στήθος στο νεογνό αλλά σπρώχνουμε το κεφαλάκι του ελαφρώς προς το στήθος. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι τι μωρό πιάνει όλη την θηλαία άλω και όχι μόνο την θηλή. Στην συγκεκριμένη στάση η μητέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει και μαξιλάρι(είτε θηλασμού, είτε απλό)
Θέση Ράγκμπι (Football Hold):
Η συγκεκριμένη θέση μπορεί να εξυπηρετήσει γυναίκες ιδιαίτερα μετά από καισαρική τομή, γυναίκες που έχουν μεγάλο στήθος αλλά και σε περίπτωση διδύμων. Το πρόσωπο του μωρού είαι στραμμένο προς την μητέρακαι τα ποδαράκια δείχνουν προς την πλάτη. Η μύτη και το πηγ ούνι του μωρού πρέπει να είναι ευθεία με το στήθος. Σε αυτήν την θέση ένα μαξιλάρι είναι απαραίτητο για την διευκόλυνση της μητέρας.
Θέση στο πλάι (Lying Down):
Η θέση αυτή είναι ιδιαίτερα ξεκούραστη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τις βραδινές ώρες γιατί οι μητέρες παραμένουν ξαπλωμένες. Το μωρό τοποθετείται παράλληλα στο σώμα της γυναίκας ώστε η μύτη και το πιγούνι να είναι κοντά στο στήθος. Κάποια βρέφη χρειάζονται από την μητέρα τους να διαμορφώσει το στήθος της για να τα βοηθήσει να προσκολληθούν. Σε αυτό μπορεί να διευκολύνει η τοποθέτηση βοηθητικών μαξιλαριών στην πλάτη του μωρού.
Οδηγίες για επιτυχή θηλασμό:
- Άμεση τοποθέτηση του νεογνού στο στήθος της μητέρας μετά την γέννηση με την μέθοδο skin to skin contact.
- Απεριόριστοι θηλασμοί χωρίς ωράριο και χωρίς συγκεκριμένη συχνότητα. Ειδικά τα πρώτα τα 3 πρώτα εικοσιτετράωρα που η ποσότητα του γάλακτος (πύαρ) είναι ελαττωμένη χρειάζεται αρκετά συχνή επαφή του βρέφους με το στήθος
- Μέχρι να γίνει παραγωγή του ώριμου γάλακτος (συνήθως μετά το 3ο 24ωρο) συστήνεται η τοποθέτηση του νεογνού εναλλάξ στους δύο μαστούς σε κάθε γεύμα. Μετά το πέρασμα αυτού του σταδίου προτείνεται ο μωρό να θηλάζει σε διαφορετικό μαστό σε κάθε γεύμα.Με αυτόν τον τρόπο το βρέφος αφομοιώνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη του.
- Είναι απαραίτητο να μπαίνει το νεογνό με σωστό τρόπο στο στήθος διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσει την θηλή. Το βρέφος πρέπει να πιάνει όλη την θηλαία άλω κατά την ώρα της σίτισής και όχι μόνο την θηλή.
- Σωστή και επαρκής ενημέρωση και καθοδήγηση μόνο από επαγγελματίες υγείας.
- Ποιοτική ψυχολογική υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον.
Τέλος, πρέπει να τονισθεί ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ότι η μαιευτική φροντίδα είναι εξατομικευμένη για κάθε γυναίκα. Ο θηλασμός χρειάζεται υπομονή, επιμονή και θέληση. Καλή επιτυχία μανούλες!
Εάν έχετε απορίες ή εάν θέλετε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας μαζί μας βρείτε μας στο facebook στην προσωπική μας σελίδα: I love my Midwife .
Θα χαρούμε να σας γνωρισούμε!
Οικονόμου Σοφία , Μαία
Θώδη Μαρίνα , Μαία