Η Σοφία Οικονόμου έχει ξαναγράψει στο website μου. Μπορείτε να διαβάσετε και το προηγούμενο άρθρο της εδώ: Θηλασμός: τα πρώτα βήματα. Μένει στο Λονδίνο, όπου δουλεύει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) και διαχειρίζεται τη σελίδα I love my widwife όπου μπορείτε να τη βρείτε. Αυτή τη φορά το θέμα της είναι πολύ επίκαιρο. Θηλασμός και Covid-19. Με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων που επέλεξε είναι ευκολοανάγνωστο και λύνει εύκολα απορίες που μπορεί να υπάρχουν:
Καθώς λοιπόν ζούμε σε μια εποχή παραπληροφόρησης σχετικά με τον Covid-19 θεώρησα συνετό να αναφερθώ στις κυριότερες ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τον θηλασμό και τις μητέρες με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα προκειμένου να ενημερωθούν σωστά. Θηλασμός και Covid-19 το θέμα μας και ελπίζω οι ερωτοαπαντήσεις να σας καλύψουν!
Μπορεί ο COVID-19 να περάσει στο μητρικό γάλα;
Η απάντηση είναι όχι . Δείγματα που παρθήκαν από μητέρες θετικές στον ιό έδειξαν ότι ο COVID δεν μεταδίδεται μέσω του μήτρικου γάλακτος και του θηλασμού.
Μπορούν να θηλάσουν οι γυναίκες με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ;
Ναι. Σε περίπτωση που η μητέρα θέλει να θηλάσει και έχει υποψίες ή είναι θετική στον ιό πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις για τον περιορισμό της ιογενούς λοίμωξης στο βρέφος:
- Σχολαστικό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι καθώς και χρήση αντισηπτικού πριν έρθει σε επαφή με το νεογνό .
- Σε κάθε θηλασμό η μάσκα προσώπου είναι απαραίτητη.
Είμαι θετική στον ιό αλλά αδυνατώ να θηλάσω. Τι μπορώ να κάνω;
Σε περιπτώσεις που η μητέρα δυσκολεύεται λόγω ιού να θηλάσει ενθαρρύνεται η άντληση του μητρικού γάλακτος και η χορήγηση στο νεογνό από ένα υγιές άτομο τηρώντας τους ατομικούς κανόνες υγιεινής .
Εάν η μητέρα χρησιμοποιήσει θήλαστρο είναι πολύ σημαντικό να θα πρέπει να πλένει τα χέρια της πριν αγγίξει οποιαδήποτε μέρη της αντλίας ή των μπουκαλιών και να ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον κατάλληλο καθαρισμό της αντλίας μετά από κάθε χρήση.
Μετά από τον τοκετό μπορώ να κάνω rooming-in με το μωρό μου;
Η απάντηση είναι σχετική καθώς η απόφαση πρέπει λαμβάνεται από κοινού σε συνεννόηση με τη μητέρα και να εξατομικεύεται ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου. Παρόλα αυτά , εάν γίνει rooming-in στο δωμάτιο θα πρέπει να βρίσκεται μόνο η μητέρα με το νεογνό το οποίο θα πρέπει να έχει απόσταση από την μαμά 2 μέτρα . Πριν την επαφή με το μωρό επιβάλλεται να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής (μάσκα, πλύσιμο χεριών).
Σε πολλές χώρες όπως πχ. Κίνα, υπάρχει η οδηγία ότι το έμβρυο πρέπει να απομονώνεται για 14 ημέρες. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι μητέρες πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να κάνουν άντληση .
References / Βιβλιογραφία :
- https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/question-and-answers-hub/q-a-detail/q-a-on-covid-19-and-breastfeeding
- https://www.bfmed.org/abm-statement-coronavirus
- https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/healthychildcare/infantfeeding/breastpump.html
- https://www.breastfeedingnetwork.org.uk/coronavirus/
- https://hsog.gr/