Προσαρμόστε τις Προτιμήσεις συναίνεσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας βοηθήσουμε να πλοηγείστε αποτελεσματικά και να εκτελείτε ορισμένες λειτουργίες. Θα βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για όλα τα cookies σε κάθε κατηγορία συναίνεσης παρακάτω.

Τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως "Απαραίτητα" αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας καθώς είναι απαραίτητα για την ενεργοποίηση των βασικών λειτουργιών του ιστότοπου.... 

Πάντα ενεργά

Απαιτούνται απαραίτητα cookies για την ενεργοποίηση των βασικών λειτουργιών αυτού του ιστότοπου, όπως η παροχή ασφαλούς σύνδεσης ή η προσαρμογή των προτιμήσεων συναίνεσης. Αυτά τα cookies δεν αποθηκεύουν προσωπικά αναγνωρίσιμα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση

Τα λειτουργικά cookies βοηθούν στην εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών, όπως η κοινή χρήση του περιεχομένου του ιστότοπου σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η συλλογή σχολίων και άλλες λειτουργίες τρίτων.

Τα cookies ανάλυσης χρησιμοποιούνται για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με τον ιστότοπο. Αυτά τα cookie βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με μετρήσεις όπως ο αριθμός των επισκεπτών, το ποσοστό εγκατάλειψης, η πηγή επισκεψιμότητας κ.λπ.

Τα cookie απόδοσης χρησιμοποιούνται για την κατανόηση και την ανάλυση των βασικών δεικτών απόδοσης του ιστότοπου, γεγονός που βοηθά στην παροχή καλύτερης εμπειρίας χρήστη για τους επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση

Τα cookie διαφήμισης χρησιμοποιούνται για την παροχή στους επισκέπτες προσαρμοσμένες διαφημίσεις με βάση τις σελίδες που επισκεφτήκατε προηγουμένως και για την ανάλυση της αποτελεσματικότητας των διαφημιστικών καμπανιών.

Street food: τι εκφράζει;

Home/Γενικά/Street food: τι εκφράζει;
street food διαιτολόγος διατροφή διατροφολόγος διαιτολόγοι

Τι είναι το street food; Τι πληροφορίες μπορούμε να πάρουμε από αυτό, εκτός από το να το απολαύσουμε; Όταν είχα γράψει για το σαλέπι σε παλαιότερο άρθρο, είχα ψάξει την ιστορία του. Και αυτό γιατί εκτός από παράδοση της πόλης της Θεσσαλονίκης, είναι και ένα χαρακτηριστικό street food.

Όσες φορές έχω ταξιδέψει σε άλλη χώρα, προσπαθούσα πάντα να δοκιμάσω την κουζίνα της. Θεωρώ ότι το φαγητό ενός λαού είναι αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας του. Κάτι τέτοιο είναι πολύ πιο εύκολο όταν έχεις κάποιον/α ντόπιο/α να σε ξεναγήσει και να σε βοηθήσει να δοκιμάσεις τις τοπικές ιδιαίτερες γεύσεις.

Ιστορία και φαγητό

Μία πόλη που καταφέρνει να σε γεμίσει διαφορετικές γεύσεις και έχει ποικιλία στο street food είναι η Κωνσταντινούπολη. Από τα ταξίδια μου εκεί έχω να θυμάμαι: midye tava (τηγανητά μύδια σε ψωμάκι), balık ekmek (σάντουιτσ με ψητό ψάρι), το kokoreç (το γνωστό στην Ελλάδα κοκορέτσι, το οποίο πωλείται σε ψωμάκι και αρκετά καυτερό), tavuk pilav (ρεβυθόρυζο με κοτόπουλο), midye dolma (γεμιστά με ρύζι μύδια) και το lahmacun (πίτα με κρέας, ντομάτα, κρεμύδι και μαϊντανό). Πόλη που συνδυάζει Ανατολή και Μεσόγειο. Πρωτεύουσα αυτοκρατοριών, επηρεάστηκε από όλους τους λαούς που είχε μέσα της. Δεν είναι λοιπόν τυχαία η ποικιλία γεύσεων και συνταγών.

Θεωρώ ότι μέσα από το street food κάθε λαού ή αν θέλετε το γρήγορο φαγητό που έχει καθιερωθεί σε κάθε λαό, είναι αποτέλεσμα πολλών κοινωνικών, οικονομικών και ιστορικών παραγόντων.  Η θρησκεία, οι οικονομικές συνθήκες, η παράδοση και οι κοινωνικές ανισότητες αποτυπώθηκαν στο street food. Μία κουζίνα που μας είναι αρκετά οικεία, ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα, η ποντιακή, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Οι κακουχίες, η προσφυγιά και η φτώχεια διαμόρφωσαν κατά πολύ τις συνταγές που γνωρίζουμε στην Ελλάδα ως ποντιακές.  Ωτία, πισία, περέκ, τσιμούρ, χαβίτς, τανωμένος σορβάς, συρόν, χοσάφ είναι λίγες από αυτές τις συνταγές που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι τα προσιτά και οικονομικά υλικά (όπως το αλεύρι).

Street food: Latin America

Αφορμή για το άρθρο αυτό ήταν μια σειρά ντοκιμαντέρ που παρακολούθησα στην πλατφόρμα Netflix. Street food: Latin America η οποία μου άρεσε αρκετά.

Το ντοκιμαντέρ αποτελείται από έξι επεισόδια. Eπισκέπτεται τις πόλεις  Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), Οαχάκα (Μεξικό), Σαλβαντόρ ντε Μπάχια (Βραζιλία), Λίμα (Περού), Μπογκοτά (Κολομβία) και Λα Παζ (Βολιβία).

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι τα επεισόδια δεν έχουν τον παρουσιαστή – σεφ – περσόνα – ηθοποιό που αφηγείται και δοκιμάζει. Πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές γίνονται οι ίδιες και οι ίδιοι που προσφέρουν το street food στον κόσμο.

Οι δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις χώρες, καθώς και η ιστορία τους αφήνουν το αποτύπωμά τους στο γρήγορο φαγητό του δρόμου. Η διαμόρφωσή του είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα της συνολικής ιστορίας των λαών. Και αυτό ισχύει παντού. Το ντοκιμαντέρ δεν επικεντρώνεται φυσικά σε αυτό, αλλά είναι εμφανές.  Συνιστώ να το παρακολουθήσετε και ως προς τους γαστριμαργικούς πειρασμούς, όσο και για τα τοπία και τη φωτογραφία.

 

 

 

φωτογραφία άρθρου: Menú Acapulco