Του Ταγτελενίδη Γιώργου*
Πώς μπορούμε να δώσουμε κίνητρο στον εαυτό μας για άσκηση και να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα χρησιμοποιώντας απλώς μερικούς τρόπους.
Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν.
Καθορισμός εφικτών στόχων
Ένας από τους τρόπους για να παραμείνει δυνατό το κίνητρο μας για άσκηση είναι να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους. Είναι δύσκολο να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα εάν έχουμε καταπονήσει υπερβολικά τους μύες μας και νιώθουμε έντονους πόνους μετά από την άσκηση. Εάν δεν έχουμε γυμναστεί για κάποιο χρονικό διάστημα, ξεκινάμε αργά και χτίζουμε σταδιακά.
Όποτε νιώθουμε ότι η προπόνηση μας ολοκληρώνεται με άνεση μπορούμε να προσθέτουμε έναν επιπλέον μικρό στόχο όπου θα τον αυξάνουμε αργά και προοδευτικά. Έτσι, θα αποφύγουμε την υπερπροπόνηση των μυών και θα νιώθουμε την ικανοποίηση της επίτευξης.
Άσκηση σύντομης χρονικής διάρκειας
Οι ειδικοί στην αυτοβοήθεια συνιστούν ότι όταν αντιμετωπίζουμε αναβλητικότητα σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής μας, εάν πείσουμε τον εαυτό μας να αφιερώσει μόλις 10-15 λεπτά στο στόχο, θα ενεργοποιήσουμε μια υγιή διαδικασία. Έτσι και στην άσκηση, ο καθορισμός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου μας παρακινεί και μας κάνει πιο συνεπείς.
Πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι όταν προσεγγίζουμε μια προπόνηση με αυτόν τον τρόπο, συνήθως αποκτούμε την απαιτούμενη ώθηση στη μέση της περιόδου και θέλουμε να συνεχίσουμε πέρα από τον ελάχιστο χρόνο που έχουμε αρχικά ορίσει.
Απολαυστικές μορφές άσκησης
Ένας από τους λόγους που ο κόσμος αποφεύγει την άσκηση είναι ότι τη βρίσκει βαρετή ή επίπονη. Αρχικά, καλό είναι να ξέρουμε τι είδους δραστηριότητες απολαμβάνουμε περισσότερο και τι δεν μας αρέσει. Για παράδειγμα, ίσως απλά να μην μας αρέσει η αίσθηση της σωματικής επαφής σε κάποιο μαχητικό άθλημα. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε σε ένα πρόγραμμα προπόνησης με σάκο. Ή και το αντίθετο φυσικά.
Άλλοτε πάλι ίσως να βαριόμαστε την μοναχική προπόνηση η να μας δυσκολεύουν οι εναλλαγές του καιρού στην ύπαιθρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ,θα μπορούμε να επιλέξουμε τα ομαδικά τμήματα ενός γυμναστηρίου.
Άσκηση με φίλους
Για μερικούς ανθρώπους, η άσκηση είναι μια μοναχική δραστηριότητα ένω για άλλους όχι. Εάν δεν θέλουμε να γυμναζόμαστε μόνοι μας, βρίσκουμε τη συνασκούμενη-ο μας που είναι στο επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης και που απολαμβάνει τις ίδιες δραστηριότητες με μας.
Απλά και μόνο επειδή έχουμε δεσμευτεί να συναντηθούμε με κάποια-ον φίλη-ο μας για μάθημα στο γυμναστήριο, ή για τρέξιμο έξω στην πόλη, αυτό θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε την υπόσχεσή μας. Η άσκηση με παρέα, γίνεται απολαυστικότερη και κάνει τον χρόνο να περνάει πιο ευχάριστα.
Προσωπική-ός γυμνάστρια-ής
Η προσωπική προπόνηση αναμφίβολα θα βοηθήσει στις δύσκολες περιόδους της χρονιάς. Δεν χρειάζεται να κάνουμε personal όλο τον χρόνο. Μπορεί απλά να αρκεί για τις περιόδους που είμαστε αναβλητικοί και όχι τόσο προσηλωμένοι στον στόχο και το πρόγραμμά μας. Βοηθάει επίσης όταν κάνουμε ‘’πλατό’’ στη δύναμη και την αντοχή, και φυσικά όποτε νιώθουμε την ανάγκη από κάποιον να μας αλλάξει τη νοοτροπία στην προπόνηση, να μας καθοδηγήσει και φυσικά να μας ανεβάσει την ψυχολογία.
Επιβραβεύση
Για να παραμείνουμε σταθεροί και μη αναβλητικοί, όταν διαπιστώνουμε ότι εκπληρώνουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, επιβραβεύουμε τον εαυτό μας.
Κάποιο cheat meal , κάτι καινούριο στον εξοπλισμό της προπόνησης ή καμια μπύρα παραπάνω με την παρέα μας, μπορεί να είναι καλοί τρόποι να ανταμείψουμε τον εαυτό μας για την τήρηση των στόχων φυσικής κατάστασης.
Κλείνοντας..
Υπάρχει μια πλειάδα τακτικών και ενεργειών που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να σταματήσουμε να είμαστε αναβλητικοί. Μένει μόνο να συνειδητοποιήσουμε τους λόγους για τους οποίους η άσκηση είναι απαραίτητη και θα βρούμε τον τρόπο να επιδιώκουμε να γυμναζόμαστε συστηματικά.
*Γιώργος Ταγτελενίδης
Καθ. Φυσικής αγωγής
Πρότυπο κέντρο γυμναστικής