Πίτσα χωρίς γλουτένη! Πολλά έχουν ειπωθεί για την πίτσα… Μερικοί λένε ότι είναι ακόμα και ένα πολύ καλο πρωινό… Προσωπικά μου αρέσει πολύ και ως διαιτολόγος προσπαθώ να βρω τις υγιεινές της εκδοχές. Εδώ και χρόνια έχω σταματήσει να χρησιμοποιώ αλλαντικά γενικότερα, οπότε η πίτσα μου γίνεται κατά πολύ πιο υγιεινή.
Αυτή η πίτσα είναι αρκετά εύκολη και απλή με βάση φτιαγμένη από κολοκύθα – η οποία είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες και χωρίς γλουτένη. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε αυτή την πίτσα χωρίς γλουτένη με οποιαδήποτε υλικά της επιλογής σας. Μια σημαντική σημείωση όμως: Να είστε βέβαιος/η ότι συμπιέσατε πραγματικά τη ζύμη από κολοκύθα, ώστε φύγει το νερό της και δεν είναι υγρή αλλιώς η κρούστα δεν θα γίνει πολύ τραγανή.
Υλικά για την πίτσα:
- Ελαιόλαδο
- 1.5 kg κολοκύθα
- 1/2 κούπα άμυλο αραβοσίτου
- 1 μεγάλο αυγό
- 1/2 κούπα σάλτσα ντομάτας
- 4 κουταλιές γλυκού πέστο
- 1/4 κούπας ψιλοκομμένος βασιλικός
Οδηγίες
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς C. Αλείψτε με ένα πινελάκι λίγο ελαιόλαδο στη λαδόκολλα που έχετε τοποθετήσει στην επιφάνεια ψησίματος.
Βήμα 2
Κόψτε την κολοκύθα στη μέση κατά μήκος και αφαιρέστε τους σπόρους. Τοποθετήστε τα κομμάτια με την κομμένη επιφάνεια πάνω στη λαδόκολλα. Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα ώστε να τρυπιέται εύκολα με ένα μαχαίρι. Βγάλτε την από το φούρνο. Τοποθετήστε τη σχάρα του φούρνου στη χαμηλότερη θέση (μην σβήσετε τον φούρνο). Αφήστε την κολοκύθα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, 20 έως 30 λεπτά. Τοποθετήστε ένα καινούριο φύλλο λαδόκολλας στην επιφάνεια ψησίματος.
Βήμα 3
Αφαιρέστε τη σάρκα της κολοκύθας σε ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή κουτάλι. Τοποθετήστε το περιεχόμενο σε μια καθαρή πετσέτα και πιέστε ώστε να στραγγίξει καλά. Είναι σημαντικό να είναι όσο το δυνατόν πιο στεγνό, ώστε να βγει καλή η ζύμη. Έπειτα αναμείξτε το περιεχόμενο, το άμυλο αραβοσίτου και το αυγό μέσα στο μπολ. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ομοιογενοποιήστε το μείγμα. Απλώστε το μείγμα στη λαδόκολλα και σχηματίστε 4 στρογγυλές βάσεις πίτσας διαμέτρου περίπου 18 εκατοστών και πάχους περίπου μισό εκατοστό. Ψήστε στους 230 βαθμούς C στη χαμηλότερη θέση του φούρνου μέχρι να στεγνώσουν οι βάσεις πίτσας από κολοκύθα και να καραμελοποιηθούν ελαφρά γύρω από τις άκρες για περίπου 15 λεπτά. Έπειτα βγάλτε τις από το φούρνο.
Βήμα 4
Απλώστε ομοιόμορφα την σάλτσα ντομάτας και τη μοτσαρέλα στις βάσεις πίτσας από κολοκύθα. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 230 βαθμούς C έως ότου η μοτσαρέλα λιώσει, για 5 έως 6 λεπτά. Απλώνουμε ομοιόμορφα το πέστο και πασπαλίζουμε με βασιλικό.
Διατροφική αξία ανά μερίδα- πίτσα:
- 313 θερμίδες
- 12 γρ. λιπαρά
- 5 γρ. κορεσμένα λιπαρά
- 39 γρ. υδατάνθρακες
- 5 γρ. φυτικές ίνες
- 11 γρ. απλά σάκχαρα
- 15 γρ. πρωτεΐνες
- 437 mg νάτριο
- 456 mg κάλιο
- 437 mg ασβέστιο