Το κεφίρ είναι ένα ποτό που δημιουργείται έπειτα από ζύμωση. Παραδοσιακά γίνεται με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα το οποίο έχει υποστεί φυσική ζύμωση με την προσθήκη αληθινών σπόρων κεφίρ. Ο χρόνος της ζύμωσής του επηρεάζει και την τελική του γεύση.
Διατροφικά χαρακτηριστικά
Μπορεί το γάλα να είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, αλλά και το κεφίρ δεν πάει πίσω σε αυτά τα συστατικά. Παράλληλα έχει τα πλεονεκτήματα των προβιοτικών. Τα προβιοτικά είναι γνωστά ως “φιλικά βακτήρια”, τα οποία λειτουργούν κατευναστικά στα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, όπως το φούσκωμα και οι πεπτικές διαταραχές.
Η ζύμωση προκαλεί επίσης διάσπαση της λακτόζης. Έτσι το κεφίρ συνίσταται για όσα άτομα έχουν δυσανεξία σε αυτή.
Περιέχει περίπου 30 στελέχη ευεργετικών βακτηρίων. Κάποια από αυτά τα στελέχη περιέχουν τα βακτήρια γαλακτικού οξέος. Το Lactobacillus kefiri, το οποίο είναι ένα από αυτά και βρίσκεται αποκλειστικά στο ομώνυμο ρόφημα, έχει την ιδιότητα να αναστέλλει τη δράση επιβλαβών βακτηρίων, όπως η σαλμονέλλα, το ελικοβακτήριο του πυλωρού και η Escherichia coli (ουρολοίμωξη).
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ότι περιέχει καλή ποσότητα ασβεστίου, όπως τα περισσότερα γαλακτοκομικά.
Πολλές εταιρείες πλέον κυκλοφορούν το κεφίρ με διάφορες γεύσεις, έτσι ώστε να είναι αρεστό και σε όσους/ες δεν αγαπάνε την αυθεντική του γεύση. Δοκιμάστε το και με γεύσεις!
(Το κεφίρ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αντί γάλακτος ή γιαουρτιού και στα διάφορα smoothies)