Προσαρμόστε τις Προτιμήσεις συναίνεσης

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας βοηθήσουμε να πλοηγείστε αποτελεσματικά και να εκτελείτε ορισμένες λειτουργίες. Θα βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες για όλα τα cookies σε κάθε κατηγορία συναίνεσης παρακάτω.

Τα cookies που κατηγοριοποιούνται ως "Απαραίτητα" αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας καθώς είναι απαραίτητα για την ενεργοποίηση των βασικών λειτουργιών του ιστότοπου.... 

Πάντα ενεργά

Απαιτούνται απαραίτητα cookies για την ενεργοποίηση των βασικών λειτουργιών αυτού του ιστότοπου, όπως η παροχή ασφαλούς σύνδεσης ή η προσαρμογή των προτιμήσεων συναίνεσης. Αυτά τα cookies δεν αποθηκεύουν προσωπικά αναγνωρίσιμα δεδομένα.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση

Τα λειτουργικά cookies βοηθούν στην εκτέλεση ορισμένων λειτουργιών, όπως η κοινή χρήση του περιεχομένου του ιστότοπου σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η συλλογή σχολίων και άλλες λειτουργίες τρίτων.

Τα cookies ανάλυσης χρησιμοποιούνται για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι επισκέπτες αλληλεπιδρούν με τον ιστότοπο. Αυτά τα cookie βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με μετρήσεις όπως ο αριθμός των επισκεπτών, το ποσοστό εγκατάλειψης, η πηγή επισκεψιμότητας κ.λπ.

Τα cookie απόδοσης χρησιμοποιούνται για την κατανόηση και την ανάλυση των βασικών δεικτών απόδοσης του ιστότοπου, γεγονός που βοηθά στην παροχή καλύτερης εμπειρίας χρήστη για τους επισκέπτες.

Δεν υπάρχουν cookies για εμφάνιση

Τα cookie διαφήμισης χρησιμοποιούνται για την παροχή στους επισκέπτες προσαρμοσμένες διαφημίσεις με βάση τις σελίδες που επισκεφτήκατε προηγουμένως και για την ανάλυση της αποτελεσματικότητας των διαφημιστικών καμπανιών.

Μεσογειακή διατροφή και μακροβιότητα

Home/Γενικά/Μεσογειακή διατροφή και μακροβιότητα
μεσογειακή διατροφή

Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut του BMJ δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή που εφαρμόστηκε σε ηλικιωμένους για έναν χρόνο, άλλαξε το μικροβίωμά τους σε σημείο που βελτίωσε την εγκεφαλική λειτουργία και βοήθησε τη μακροβιότητα.

Η έρευνα απέδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να εμποδίσει την παραγωγή των φλεγμονωδών χημικών ουσιών που οδηγούν σε απώλεια της νοητικής λειτουργίας και να προλάβει την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η αθηροσκλήρωση.

Οι ερευνητές/τριες σημειώνουν ότι η αλλαγή στη διατροφή ρυθμίζει την εντερική χλωρίδα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βοηθάει να μεγαλώνει κάποιος ηλικιακά χωρίς προβλήματα υγείας.

Η επιστήμη δείχνει ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μειώνονται τα εντερικά μικρόβια σε ποσότητα και ποικιλία. Η φτωχή διατροφή είναι συνήθως κοινό φαινόμενο σε άτομα της 3ης ηλικίας. Το ότι ζούνε μόνα τους κάνει πιο δύσκολη την ολοκληρωμένη διατροφή τους. Τα προβλήματα υγείας ή μάσησης δυσχεραίνουν την κατάσταση και δεν μπορούν να έχουν ισορροπημένη διατροφή.

Με την αύξηση της ηλικίας, μειώνεται η ποικιλία στις φλεγμονώδεις καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, νευρολογικές διαταραχές και άλλες ασθένειες.

Αλλαγή μέσα σε 12 μήνες

Η έρευνα έγινε σε ηλικιωμένους από διάφορες χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο). Αφού αναλύθηκε η εντερική χλωρίδα όλων, εφαρμόστηκε ειδική δίαιτα για ένα έτος σχεδόν στους μισούς, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν με τις διατροφικές τους συνήθειες ως είχαν.

Η διατροφή της πρώτης ομάδας ήταν βασισμένη πάνω στις αρχές της μεσογειακής: πληθώρα φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων, ελαιόλαδο, ψάρι και μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Μετά από το έτος αποδείχτηκε ότι η ομάδα που ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή είχε σημαντικές ευεργετικές αλλαγές στο μικροβίωμα του πεπτικού συστήματος. Η απώλεια της βακτηριακής ποικιλίας μειώθηκε. Η παραγωγή επιβλαβών φλεγμονωδών δεικτών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και η ιντερλευκίνη-17 μειώθηκε επίσης.

Συγχρόνως, υπήρξε αύξηση στα ωφέλιμα βακτήρια που συνδέονται με την μνήμη και την εγκεφαλική λειτουργία. Η διατροφή αύξησε επίσης κάποια βακτήρια που είναι σημαντικά για να υπάρχει σταθερό “οικοσύστημα εντέρου”, το οποίο καθυστέρησε σημάδια αδυναμίας όπως η ταχύτητα βαδίσματος και η δύναμη της λαβής του χεριού.

Τα οφέλη που προσφέρει η μεσογειακή διατροφή δεν είναι κάτι το καινούριο. Έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης, άνοιας, έλλειψης μνήμης, κατάθλιψης και καρκίνου του μαστού. Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται επίσης με πιο υγιή οστά, υγιή καρδιά και μακροζωία.

Όπως τονίζουν πολύ σωστά οι διαιτολόγοι της έρευνας: “Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλά μία δίαιτα, είναι πολλά παραπάνω. Είναι τρόπος ζωής. Πρωθεί την κοινωνικότητα στο φαγητό, την φαντασία στην κουζίνα και την άσκηση.”

Πηγή: CNN