FODMAP : τι σημαίνει
Το ακρωνύμιο FODMAP (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) στα ελληνικά μεταφράζεται ως ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες. Πρόκειται για υδατάνθρακες βραχείας αλύσου, οι οποίοι δεν απορροφούνται επαρκώς στο λεπτό έντερο με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο παχύ έντερο όπου και ζυμώνονται από την εντερική μικροχλωρίδα με τελικό αποτέλεσμα την παραγωγή αερίων και άλλων ουσιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις (Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου) η παραπάνω διαδικασία έχει ως τελικό αποτέλεσμα την εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει πως η εφαρμογή μιας δίαιτας χαμηλής σε FODMAP (s) 24 ώρες πριν τον αγώνα, μπορεί να συμβάλλει στην μείωση της έντασης συμπτωμάτων του γαστρεντερικού στους συμμετέχοντες.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα της συνταγής είναι η παρουσία της καφεΐνης η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργογόνα βοηθήματα! Δείτε εδώ συνταγή preworkout με βασικό συστατικό την καφεΐνη.
Υλικά
- 120γρ. Αλεύρι καλαμποκιού
- 120γρ. καστανή ζάχαρη
- 70γρ. κουβερτούρα 70% κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 30γρ. στιγμιαίο καφέ κοσκινισμένο ή espresso
- 3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 150γρ. βούτυρο
- 1 κ.γ. baking powder
- 1 βανίλια σε σκόνη και λίγο αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, την σοκολάτα, το baking, την βανίλια και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
- Λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε στο μίγμα ένα-ένα τα αυγά ενω παράλληλα ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε τον καφέ.
- Προσθέτουμε τα στερεά υλικά μέσα στα υγρά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πετύχουμε ένα ομοιόμορφο μίγμα.
- Τοποθετούμε το μίγμα σε ένα αντικολλητικό ταψάκι (ή σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 30-40 λεπτά.