Δυσανεξία. Μια λέξη που ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια. Είναι, επίσης, πολύ της μόδας το λεγόμενο “τεστ δυσανεξίας”. Ένα τεστ που κοστολογείται από 50 ως 500 ευρώ. Το θέμα είναι όμως: Ισχύει αυτό το τεστ; Είναι αξιόπιστο;
Ας δούμε καταρχήν τι είναι η δυσανεξία. Η δυσανεξία είναι η αντίδραση του οργανισμού σε συγκεκριμένες τροφές χωρίς όμως την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος όπως στις περιπτώσεις των τροφικών αλλεργιών. Στη δυσανεξία μπορεί να είναι επίσης δυνατή η κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής σε μικρές ποσότητες χωρίς να εμφανιστούν συμπτώματα.
Αιτίες της δυσανεξίας είναι:
- Η έλλειψη κάποιου ενζύμου (που προκαλεί την αδυναμία της πέψης της τροφής). Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έλλειψη του ενζύμου λακτάση, με αποτέλεσμα τη μη πέψη της λακτόζης (που βρίσκεται στο γάλα).
- Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Η χρόνια αυτή κατάσταση προκαλεί δυσκοιλιότητα, κράμπες και διάρροια.
Οι τροφικές δηλητηριάσεις. Οι τοξίνες όπως πχ. τα βακτήρια σε χαλασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο πεπτικό. - Η ευαισθησία στα πρόσθετα των τροφίμων. Πχ. τα θειώδη (που προσθέτονται σε αποξηραμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα) μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις άσθματος σε ευαίσθητα άτομα.
- Η κοιλιοκάκη. Εδώ οι απόψεις διίστανται κατά πόσο είναι αλλεργία ή δυσανεξία, γιατί στην ασθένεια αυτή συμμετέχει η αντίδραση του ανοσοποιητικού. Από την άλλη οι αντιδράσεις είναι κατά βάση γαστρεντερικές και οι ασθενείς δεν κινδυνεύουν από αναφυλαξία. Αυτή η χρόνια πεπτική ασθένεια ενεργοποιείται τρώγοντας γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά.
Με λίγα λόγια, αυτό το τεστ που βλέπει την πιθανή δυσανεξία σε 200-300-400 τροφές απλά πιάνοντας με τα χέρια 2 χερούλια ή με λήψη αίματος (το οποίο κάνει έλεγχο για συγκεκριμένα IgE’s αντισώματα στο αίμα για συγκεκριμένα ύποπτα τρόφιμα) δεν ισχύει! Και ακόμα μεγαλύτερο ψέμα είναι να συνδέονται οι οποιεσδήποτε τροφές με μείωση ή αύξηση βάρους!
Τέλος για να πειστούν και οι πιο δυσκολόπιστοι, προτείνω το εξής. Να πάτε να κάνετε το “τεστ” σε κάποιο νοσοκομείο. Δημόσιο ή ιδιωτικό. Πριν γράψω αυτές τις γραμμές πήρα τηλέφωνο στο πιο γνωστό και ακριβό ιδιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και τους ρώτησα αν μπορούσα να κάνω το τεστ δυσανεξίας. Μου απάντησαν ότι δεν το έχουν. Γιατί; Γιατί για να μπει ένα μηχάνημα σε ένα νοσοκομείο θα πρέπει να έχει πιστοποίηση! Ότι λειτουργεί δηλαδή και δεν κοροϊδεύει! Για αυτό το λόγο βρίσκεται μόνο σε ιδιωτικά γραφεία.
Για το τέλος παραθέτω την τοποθέτηση της ΕΔΔΕ (Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος) στο ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας) για τα τεστ δυσανεξίας, την οποία συνέταξε ο φίλος και συνάδελφος Δρ. Κανελλάκης Σπύρος.
Σχετικά άρθρα:
Φτάνει πια με την απάτη των τεστ δυσανεξίας και τις συσκευές βιοσυντονισμού!