Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν πολλές ορμονικές αλλαγές στο σώμα της γυναίκας και οι ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη αυξάνονται. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης κύησης ορίζεται ως ο διαβήτης που ανακαλύπτεται για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη και συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό.
Ο διαβήτης κύησης συνήθως αναπτύσσεται μεταξύ της 24ης και της 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου εμφάνισης, ο έλεγχος γίνεται νωρίτερα από την 24η βδομάδα. Η διάγνωση γίνεται με την δοκιμασία ανοχής της γλυκόζης, η οποία χορηγείται από το στόμα.
Για να διαγνωστεί ο διαβήτης κύησης πρέπει να ισχύει ένα από τα παρακάτω:
- Επίπεδα Γλυκόζης Νηστείας > 92 mg/dL
- Επίπεδα Γλυκόζης 1 ώρα >180 mg/dL
- Επίπεδα Γλυκόζης 2 ώρες > 153 mg/dL
Συνήθως δεν εμφανίζονται συμπτώματα, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται έλεγχος. Μερικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι κούραση, πολυδιψία και πολυουρία.
Παράγοντες που προκαλούν το αυξημένο σάκχαρο κατά την κύηση:
- Ηλικία (>35 ετών)
- Αυξημένο βάρος της μητέρας προ κύησης
- Υπερβολική αύξηση βάρους κατά την κύηση
- Προηγούμενη κύηση με διαβήτη
- Οικογενειακό ιστορικό Σακχαρώδη Διαβήτη
- Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
- Ύπαρξη χρόνιας υπέρτασης
- Ύπαρξη νεφρικής νόσου
Κίνδυνοι
Οι αρνητικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν είναι: πρόωρος τοκετός, υψηλό βάρος του εμβρύου, προεκλαμψία, αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στην μητέρα μετά τον τοκετό.
Αντιμετώπιση
Στις εγκύους με αυξημένη καμπύλη σακχάρου συστήνεται ειδική διατροφή, με σκοπό να διατηρούνται τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα μέσα στην ημέρα.
Διατροφικές οδηγίες
- Προτιμάμε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
- Προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης
- Προτιμάμε τους σύνθετους υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, όσπρια)
- Οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν το 35-45% της διατροφής.
- Καλό είναι να αποφεύγουμε την ζάχαρη, τα γλυκά και τα έτοιμα φαγητά
- Αποφεύγουμε τα κορεσμένα λιπαρά
- Κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα
- Προσπαθούμε να κάνουμε κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας, αν μας το επιτρέπει ο γιατρός
Τι είναι ο Γλυκαιμικός Δείκτης;
Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης ο οποίος μας δείχνει την κατάταξη των φαγητών ανάλογα με την επίδραση που έχουν στη γλυκόζη του αίματος μετά την κατανάλωσή τους. Το πόσο γρήγορα δηλαδή ένα φαγητό μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο μας.
Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που καλό είναι να αποφεύγουμε είναι η ζάχαρη, το μέλι, τα γλυκά, τα δημητριακά. Προτιμάμε γενικά τρόφιμα με φυτικές ίνες όπως λαχανικά,φρούτα και προιόντα ολικής άλεσης, τα οποία αυξάνουν το σάκχαρο με χαμηλότερο ρυθμό.
Γενικά η υιοθέτηση υγιών διατροφικών συνηθειών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης ή να την ρυθμίσει σε περίπτωση εμφάνισης της.
Ακούστε το podcast:
Πηγές:
Αντώνης Ζαμπέλας, Η διατροφή στα στάδια της ζωής, Εκδόσεις Πασχαλίδης
L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump, Krause’s Θεραπευτική Διατροφή, Εκδόσεις Λίτσας
Judith E. Brown, Η διατροφή στον Κύκλο της ζωής, Εκδόσεις Λαγός Δημήτριος
Άλλα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:
Q&A σχετικά με τον θηλασμό και τον COVID-19
*Η Ελένη Ελευθερίου είναι τελειόφοιτη διαιτολόγος του τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος