Είναι η πίτσα υγιεινή;
Εάν προσέχετε τη διατροφή σας και αναρωτιέστε: Είναι η πίτσα υγιεινή; Η απάντηση εξαρτάται κυρίως από τα υλικά που θα επιλέξετε.
Ας αναλύσουμε λίγο τα πράγματα.
Τα βασικά συστατικά της πίτσας είναι: το τυρί μοτσαρέλα, το οποίο είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, σάλτσα ντομάτας, η οποία είναι καλή πηγή βιταμινών Α και C καθώς και λυκοπενίου, και λευκό αλεύρι, το οποίο εκτός του ότι είναι εύπεπτο, δεν έχει και πολλά οφέλη. Με το τυρί να είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και την κρούστα από λευκό αλεύρι να έχει πολύ λίγες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, τι πρέπει να κάνει ένας λάτρης της πίτσας;
Ακολουθούν έξι συμβουλές για να μετατρέψετε την πίτσα σας σε ένα πιο υγιεινό γεύμα για εσάς και την οικογένειά σας:
- Φτιάξτε τη δική σας υγιεινή πίτσα στο σπίτι. Το να μπορείτε να ελέγχετε τι μπαίνει στην πίτσα σας θα σας βοηθήσει να μειώσετε το περιττό αλάτι, τα λιπαρά και τη ζάχαρη και μπορείτε να αποφύγετε τυχόν χημικά και συντηρητικά που συνήθως υπάρχουν στις πίτσες που παρασκευάζονται στο εμπόριο.
- Φορτώστε λαχανικά. Η πίτσα είναι το τέλειο όχημα για τα αγαπημένα σας λαχανικά, καθώς και για κάποια που δεν έχετε δοκιμάσει ξανά, επειδή είναι τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά. Οι πιπεριές, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια και οι ελιές είναι όλες υγιεινές ιδέες για την επικάλυψη πίτσας, αλλά μη φοβάστε να πειραματιστείτε. Δοκιμάστε μπρόκολο, αγκινάρες, λάχανο, μπιζέλια και σπαράγγια. Το ψήσιμό τους πρώτα σε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι θα τους προσθέσει ακόμα περισσότερη γεύση.
- Φροντίστε το τυρί ή παραλείψτε το τελείως. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου κανόνες στις μέρες μας όσον αφορά την πίτσα, οπότε ποιος λέει ότι δεν μπορείτε να παραλείψετε το τυρί; Μειώνει την ποσότητα λίπους και θερμίδων και την καθιστά φιλική προς τους χορτοφάγους. Αλλά αν δεν αντέχετε να αποχωριστείτε το τυρί, δοκιμάστε την έκδοση με χαμηλά λιπαρά του αγαπημένου σας τυριού ή μειώστε στο μισό την ποσότητα του τυριού με πλήρη λιπαρά που συνήθως χρησιμοποιείτε για να φτιάξετε μια πίτσα με χαμηλά λιπαρά.
- Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κρούστα ολικής άλεσης. Αν αντικαταστήσετε τη ζύμη από λευκό αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης, θα έχετε περισσότερες φυτικές ίνες που θα βοηθήσουν στην πέψη, θα βοηθήσουν τον οργανισμό σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά και θα σας βοηθήσουν να μείνετε χορτάτοι περισσότερο. Και αν χρειαστεί να λαδώσετε το ταψί της πίτσας σας πριν το ψήσιμο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα ελαφρύ άγγιγμα ελαιολάδου. Αν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, μπορείτε ακόμη και να δοκιμάσετε να παραλείψετε το ψωμί και να φτιάξετε την πίτσα σας με “βάρκες” από κολοκυθάκια ή με κρούστα από κουνουπίδι.
- Επιλέξτε μια λεπτότερη κρούστα. Λιγότερη ζύμη σημαίνει λιγότερους υδατάνθρακες και θερμίδες, καθώς και πιο τραγανή κρούστα.
- Αυξήστε την πρωτεΐνη, αλλά μειώστε τα λιπαρά. Η προσθήκη κρέατος στην πίτσα σας είναι ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε την περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνες, αλλά αντικαταστήστε τις παραδοσιακές επεξεργασμένες γαρνιτούρες, όπως το πεπερόνι και το λουκάνικο, με πιο άπαχες πρωτεΐνες, όπως κοτόπουλο στη σχάρα, κιμά γαλοπούλας ή μια μικρή ποσότητα άπαχης μπριζόλας.
Είναι υγιεινή η κατεψυγμένη πίτσα;
Αν ψάχνετε για ένα γρήγορο και βολικό γεύμα, η έτοιμη κατεψυγμένη πίτσα μπορεί να είναι μια καλή επιλογή, αλλά μπορεί επίσης να είναι φορτωμένη με αλάτι, λίπος και συντηρητικά που μπορούν να σαμποτάρουν τη διατροφή σας. Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένες κατεψυγμένες πίτσες που είναι καλές ποιοτικά.
Αν επιλέξετε μια κατεψυγμένη πίτσα για το γεύμα σας, σκεφτείτε να προσθέσετε μια σαλάτα στο πλάι για να ενισχύσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και βιταμινών. Επίσης, φροντίστε να τηρείτε το προτεινόμενο μέγεθος μερίδας, ώστε να μην διπλασιάσετε κατά λάθος τον αριθμό των θερμίδων και τις ποσότητες λίπους και αλατιού.