Αυξάνονται τα δημοσιεύματα που δείχνουν ότι παχυσαρκία και COVID-19 συνδέονται μεταξύ τους. Τα περισσότερα στοιχεία συνηγορούν ότι υπάρχει θετική σχέση. Παρακάτω θα παραθέσω κάποια στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει ανά την υφήλιο και εξετάσουν τη σχέση της παχυσαρκίας με τον κορωνοϊό COVID-19.
Παχυσαρκία και COVID-19
- Στις Η.Π.Α. το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Center for Disease Control and Prevention) αναφέρει ότι το 48,3% των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο τον Απρίλιο ήταν παχύσαρκα.
- Σύμφωνα με στοιχεία από 383 ασθενείς από το Shenzhen της Κίνας, οι υπέρβαροι είχαν 86% και οι παχύσαρκοι 142% περισσότερες πιθανότητητες να εμφανίσουν οξεία πνευμονία σε σχέση με ασθενείς με φυσιολογικό βάρος
- Μετά την μεγάλη ηλικία (ασθενείς άνω των 70 ετών) ο Δείκτης Μάζας Σώματος άνω του 40 (δηλαδή νοσογόνος παχυσαρκία) ήταν η δεύτερη πιο συχνή αιτία νοσηλείας σε νοσοκομείο σύμφωνα με στοιχεία από 4103 ασθενείς στη Νέα Υόρκη
- Στην πόλη Lille της Γαλλίας η ανάγκη για μηχανική υποστήριξη των ασθενών είχε θετική σχέση με την παχυσαρκία (Δ.Μ.Σ.>35) σύμφωνα με στοιχεία από 124 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν
- Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από 5 χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ολλανδία) το 73,4 % των σοβαρά ασθενών από τον κορωνοϊό COVID-19 είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος από 30 έως 40
Ιδιαίτερες απαιτήσεις
Το περιοδικό Obesity δίνει όμως έναν ακόμη παράγοντα στη δυσκολία της διαχείρισης των παχύσαρκων ασθενών. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα καθώς είτε υπάρχει έλλειψη μηχανημάτων είτε τα μηχανήματα που υπάρχουν δεν μπορούν να αναπεξέλθουν στις απαιτήσεις των συγκεκριμένων ασθενών (βάρος, όγκος).
Παχυσαρκία και νοσήματα
Φυσικά και δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η παχυσαρκία σε ένα μεγάλο ποσοστό συνοδεύεται από νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιαγγεικά νοσήματα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η αντιμετώπιση του COVID-19 γίνεται ακόμα πιο δύσκολη.
Επιπρόσθετα η παχυσαρκία έχει αποδειχτεί ότι συνδυάζεται και με κακή θρέψη, δηλαδή κακή διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι δεν καλύπτονται και τα θρετπικά συστατικά και οι βιταμίνες που δείχνουν ότι μπορεί να παίξουν θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του COVID-19. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nutrients, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω έρευνα στο ρόλο της βιταμίνης C, D και του ψευδαργύρου, καθώς τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι τώρα δείχνουν υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Παχυσαρκία και lockdown
Η χρήση του lockdown μπορεί από επιδημεολογικής άποψης να έχει αποτέλεσμα, αλλά παράλληλα μπορεί να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες σε άλλες μετρήσεις υγείας. Όπως σημειώνει πολύ εύστοχα το περιοδικό Nature:
“Τα lockdown μπορoύν να επηρεάσουν δυσμενώς τη δημόσια υγεία μέσω της συνδυασμένης επιδείνωσης των κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών , της ψυχολογικής υγείας και των μεταβολικών οδών. Κατ΄αυτόν τον τρόπο, προσεγγίσεις που σχεδιάστηκαν να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19, μπορεί να προάγουν την παχυσαρκία και τις σχετιζόμενες με αυτήν μεταβολικές ασθένειες.”
Παχυσαρκία και συνολική συνεχής αντιμετώπιση
Οι διαιτολόγοι δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε καθώς πάντοτε μιλούσαμε για μια πιο συνολική και συνεχή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Και αυτό απαιτεί διατροφική παιδεία που θα πρέπει να ξεκινάει από τους σχολικούς και τους εργασιακούς χώρους καθώς και την ύπαρξη παράλληλης συνεργασίας με τους επιστήμονες φυσικής αγωγής. Έτσι, ώστε να υπάρξει πρόληψη και όχι να αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες μιας αδιάφορης πολιτικής για την υγεία. Και όλα αυτά τα γράφω γιατί ενώ παχυσαρκία και COVID-19 αποδεικνύονται άρρηκτα συνδεδεμένα, το κράτος κρατάει ακόμα κλειστά τα διαιτολογικά γραφεία, ως το μοναδικό επάγγελμα υγείας που αυτή τη στιγμή απαγορεύονται οι διά ζώσης συνεδρίες. (Ανανέωση: το άρθρο γράφτηκε στις 12/12/2020 και το βράδυ της ίδιας μέρας μας έγινε γνωστό ότι επιτέλους ανοίγουν τα διαιτολογικά γραφεία από 14/12)
Παχυσαρκία και COVID-19 πηγές:
- COVID-19: The Inflammation Link and the Role of Nutrition in Potential Mitigation, Nutrients 2020, 12, 1466
- COVID-19 and obesity, Clin Obes. 2020;10:e12365.
- The impact of nutrition on COVID-19 susceptibility and long-term consequences, Brain, Behavior, and Immunity 87 (2020) 53–54
- Influenza and obesity: its odd relationship and the lessons for COVID‑19 pandemic, Acta Diabetologica
- Will the COVID-19 pandemic worsen the obesity epidemic?, www.nature.com/nrendo
- Obesity and impaired metabolic health in patients with COVID-19, www.nature.com/nrendo
- Obesity and mortality of COVID-19. Meta-analysis, Obesity Research & Clinical Practice 14 (2020) 295–300