Τι είναι όμορφο; Τι είναι ιδανικό; Τι σημαίνει ωραίο σώμα; Τι σημαίνει ιδανικό βάρος; Ποιος ή τι το ορίζει;
Αυτές είναι ερωτήσεις που έχω θέσει κατά καιρούς σε συζητήσεις, τις περισσότερες φορές με γυναίκες ή νεαρά κορίτσια. Και αυτό, γιατί η κοινωνική πίεση είναι σαφώς μεγαλύτερη στις γυναίκες όσον αφορά τα «πρότυπα» ομορφιάς.
Τα διάφορα περιοδικά lifestyle ή μόδας επηρεάζουν άμεσα τις μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με μια έρευνα του 2010 στις ΗΠΑ, το 69% κοριτσιών ηλικίας Δημοτικού σχολείου επηρεάζονται από τα περιοδικά όσον αφορά το πώς σκέφτονται το ιδανικό σώμα.
Επίσης, το 47% του δείγματος της έρευνας παραδέχεται ότι οι εικόνες των γυναικείων σωμάτων στα περιοδικά είναι που τα ώθησαν να προσπαθήσουν να μειώσουν το βάρος τους.
Παράλληλα, στα νεαρά αγόρια υπάρχει το «πρότυπο» του μυώδους fit άντρα από τα ΜΜΕ. Το ποσοστό που επηρεάζεται είναι αξιοσημείωτο και εδώ αλλά σίγουρα μικρότερο από αυτό των νεαρών κοριτσιών.
Είναι επίσης πολύ σύνηθες στην τηλεόραση διάφορες «celebrities» να μοιράζονται τις διατροφικές συνήθειές τους ή και την επακριβή διατροφή που κάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ενα πολύ μεγάλο ποσοστό των τηλεθεατριών θα ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του ειδώλου τους.
Αγνοώντας ή και αδιαφορώντας για το πόσο επηρεάζει τις νέες κοπέλες, η διάσημη τηλεπερσόνα παίρνει τον ρόλο της επιστήμονος της διατροφής, χωρίς φυσικά να έχει τις απαραίτητες γνώσεις ούτε και την επιστημονική παιδεία και επάρκεια.
Και φυσικά σ’ όλο αυτό πλέον συμμετέχουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή αλλιώς social media. Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν facebook και instagram, με τις φωτογραφίες που ανεβαίνουν σ’ αυτά καθημερινά να μετρώνται σε πολλά εκατομμύρια.
Τελευταία μόδα αλλά και ένδειξη του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση αποτελούν οι καινούργιες «εφαρμογές ωραιοποίησης» ή αλλιώς beauty apps.
H λειτουργία τους απλή. Αλλάζουν το σώμα πριν «ανεβεί» η selfie: μειώνουν ή αυξάνουν καμπύλες, βάρος, αδυνατίζουν τη μέση, τους γλουτούς, τα χέρια, αλλάζουν τη μορφή γύρω από το πιγούνι ή τον λαιμό.
Για κάποιους μπορεί όλα αυτά να φαντάζουν αστεία και ανούσια. Δεν είναι όμως. Η εικόνα του σώματος είναι κάτι που απασχολεί σημαντικό μέρος της νεολαίας σήμερα, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να δοθεί η ανάλογη προσοχή.
Σ’ αυτήν την προσπάθεια χρειάζεται η συνεργασία επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους.
Η προσπάθεια αυτή πρέπει να επικεντρωθεί στα σχολεία, καθώς εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που αντιμετωπίζει το πρόβλημα και εκεί μπορεί να γίνει η κατάλληλη διεργασία για πρόληψη.
Θέλω να κλείσω αυτό το άρθρο με κάποιες απλές συμβουλές που όμως είναι σκόπιμο να επαναλαμβάνονται και να μην τις ξεχνάμε:
◼ Σεβαστείτε το σώμα σας. Είναι δικό σας και σας ανήκει.
◼ Φροντίστε το σώμα σας με ποικιλία τροφών.
◼ Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας.
◼ Μην κρίνετε τον εαυτό σας και τους άλλους με βάση το βάρος, το σχήμα ή το μέγεθος.
◼ Σεβαστείτε τους ανθρώπους για τις αξίες, τον χαρακτήρα και τις πράξεις τους, όχι για την εμφάνισή τους.
◼ Απευθυνθείτε σε κάποιον επιστημονικά καταρτισμένο για ερωτήσεις, συμβουλές ή βοήθεια.\
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών